2017-04-07 13.54.11Mirau com riu en Gambo. Mirau com riu na Fadji. Mirau com riuen na Iana, na Kolometa i na Kangui. N'Abdou, en Mamahdou i n'Abba. Mirau com riuen!

Cada any es detecten al món 140.000 nous casos de noma, vint vegades la població de Porto Cristo. Actualment, al món, hi ha 500.000 persones afectades per aquesta malaltia, que s'acarnissa especialment amb els més febles, els més petits. L'afecció comença amb una petita inflamació a la boca, com un flegmó, que s'escampa ràpidament per la cara dels infants, i en poques setmanes els provoca la mort. Moltes de les famílies, en veure els nins afectats, segueixen les indicacions dels bruixots de la tribu i els aparten del grup. Amb la cara desfigurada, moren sense remei si no reben tractament. La causa més important d'aquesta malaltia és la desnutrició, que no vol dir necessàriament la manca de menjar, sinó que també pot ser una alimentació desequilibrada.

Des de fa més de vint anys una ONG mallorquina, la Fundació Campaner, creada per Pep Campaner i Marilena Navarro fa feina a la regió de Diffa, a l'est del país africà de Níger, un dels més pobres del món, per lluitar contra aquesta malaltia. Allà, un de cada cent infants pot arribar a patir-la. El noma, en els seus estadis més primerencs, es combat amb l'administració de penicilina al malalt. Quan ja ha afectat les parts toves de la cara, a banda de la penicilina per aturar la infecció bacteriana, també cal practicar al malalt una cirurgia reconstructora del rostre.

 

La detecció d'aquests malalts, i el tractament de la malaltia tenen un cost important, que la Fundació Campaner sufraga gràcies a les aportacions dels seus socis, de les ajudes institucionals i d'iniciatives solidàries puntuals, com la que enguany impulsam en el nostre institut amb la III Bicicletada-Caminada Solidària. Els hospitals d'aquí que col·laboren amb la Fundació Campaner, a més, també subvencionen les costoses intervencions quirúrgiques de reconstrucció facial per a aquests infants malalts.

Nins i nines de Porto Cristo, al·lots i al·lotes, mestres i professors, avui pedalam. Avui caminam. Avui ens vestim de vermell per mostrar com som cada dia: humans i solidaris, gent conscient, gent amb empenta i iniciativa. Som un poble que s'estima. Som un p oble que sap estimar. Som una gent empàtica: sabem posar-nos en el lloc dels qui tenim davant, a prop, o enfora.

Avui comprenem que no hi ha recompensa sense esforç. Que cal que pedalem. Que cal que caminem. Que cal que suem perquè la Fundació Campaner pugui comptar amb la nostra ajuda, amb el nostre granet d'arena per ajudar els infants de Diffa. La recaptació de la nostra bicicletada servirà enguany per pagar els viatges dels infants perquè puguin ser operats aquí.

Per això, abans de començar la ruta, alçau tots els punys amb les polseres vermelles, senyal de lluita i d'esforç, senyal d'inconformisme, i senyal, sobretot d'una solidaritat sincera, d'un esforç que haurà servit perquè l'any que ve hi pugui haver més Gambos i Abbas que riguin, més Kanguis i més Kolometes. Més Fadjis i més Abdous i Mamahdous que cresquin. I que visquin! A remar, vagi per ells, aquesta pedalada!!!

Antoni Riera Vives

17390457 603197669870219 4849845202883114377 o