cap5Començam nou projecte amb els alumnes de 1er i 3er d'ESO: Mil Escenes per Sant Jordi.

De què va el projecte?

Aquest pic l'alumnat haurà de ser capaç de, a partir de l'elecció d'un conte clàssic, modernitzar-lo i adaptar-lo per a la seva representació, amb titelles, en la diada de Sant Jordi davant d'un públic especial, els alumnes de primària dels CEIPs Mitjà de Mar, Talaiot i Ses Comes.

Els contes clàssics formen part de la nostra tradició, s'han transmès de generació en generació i ens han acompanyat durant bona part de la nostra infantesa. És per això que els hi tenim una estima especial. A tots, petits i grans, ens agrada escoltar-los o explicar-los. Però són apropiats els contes clàssics per als nins i nines actuals?, estan adaptats al món que els envolta o que ens agradaria els enrevoltés?, els valors que transmeten són els que volem ensenyar?, eduquen com jo vull educar?
 
Els contes clàssics no només fomenten la imaginació dels nens i nenes, sinó que els ensenyen sentiments, els transmeten pautes de conducta i els ajuden a distingir valors morals bàsics, ja que en ells es distingeixen molt bé els personatges bons dels dolents, els valors de cadascun d'ells i les conseqüències de pertànyer a un grup o un altre, però per altra banda aquests contes varen néixer amb un clar caràcter moralitzador i que, tot i que al llarg del temps s'han anat suavitzant i adaptant, encara transmeten molts estereotips sexistes i alguns valors que caldria revisar, així com models masculins i femenins molt criticables, a més a més els contes sovint són políticament incorrectes, són moralistes, violents i cruels; donen una visió patriarcal del món i s'emmarquen en una societat molt allunyada de l'actual però el que és més lleig és que sovint intenten ensenyar als nins i nines actituds i conductes a través del que s'ha anomenat pedagogia de la por: atemorir els nens perquè es comportin de certa manera o adoptin certs costums.
 
És per això que des de l'equip educatiu de l'IES varen pensar que els nostres alumnes serien els més apropiats per adaptar-los als valors del seu temps.
 
Però, i després que fem amb els contes modernitzats?
 
Idò, ells mateixos crearan i fabricaran el seu propi teatret i les seves pròpies titelles. Més tard, el dia de Sant Jordi, ho representaran, passejant el teatret i les titelles (com un temps es feia) pel diferents centres educatius de primària del Port.
 
Així aconseguirem que siguin ells els encarregats de transmetre aquests valors, més actualitzats, als seus companys més petits, i qui sap, potser algun dia, aquests li'ls contin als seus futurs fills.
 
I com heu començat a posar en marxa el projecte?
 
Què millor que començar un projecte amb un bon sabor de boca, doncs això férem ahir. Els professors encarregats del projecte, a mode d'exemple, els els varen organitzar una petita representació d'un conte adaptat, conte creat pel tutor de 2on A i els seus alumnes tutelats: Na Caputxeta Groga (si el voleu llegir cliqueu aquí).
 
Aquesta representació va servir de "happening" de l'activitat, en ella els professors anaren representant als personatges del conte, actuant com a titelles, mentre els mateixos alumnes posaven veu als seus personatges i a la narració.
 
Tots plegats passàrem una estona divertida i tant els alumnes com el professorat vàrem disfrutar.
 
I com se sol dir: de mostra un botó... aquí, al facebook, teniu un petit esbós del que ahir va passar a l'IES.